Støberihallen, Hillerød,November 11. 2004
Photo:
© Jørgen Vad

Review in Frederiksborg Amts Avis November 11. 2004

Gregg spillede for vennerne

Af Maja Vindelev

En næsten fyldt Støberihal oplevede tirsdag aften en kanonkoncert med masser af New Orleans-jazz. Og aftenens ubestridte hovedperson var den amerikanske trompetist Gregg Stafford.

Selvom alle musikere tirsdag aften i Støberihallen leverede et brag af en koncert, så var der ingen tvivl om, at publikum var kommet for at høre den amerikanske trompetist Gregg Stafford, der gennem 15 år er kommet i Hillerød, men aldrig før har givet en regulær koncert i byen.

Men koncerten med New Orleans Delight, den canadiske trombonist Brian Towers og Gregg Stafford havde også trukket folk uden for den nære vennekreds, blandt andet fra København, Frederikssund, Hørsholm og Ballerup, og selv om Hillerød-vennerne fik deres, så var der ingen blandt publikum, der blev snydt under koncerten, der gik i gang præcis klokken 20 og varede til langt på den anden side af klokken 23.


Koncerten i Hillerød var et led i en turné i Danmark og Sverige arrangeret af Kjeld Brandt, der leder New Orleans Delight. Turnéen fortsatte i går til Sverige, hvor den slutter på lørdag, og det var i øvrigt Brian Towers' første besøg i Skandinavien.
- Jeg ville gerne have, at der var mere end fem millioner danskere, for de har været et helt fantastisk publikum, konstaterede Brian Torwers efter koncerten. Og han gjorde sandelig også sit til, at koncerten i Støberihallen blev en oplevelse ud over det sædvanlige, for han leverede yderst habilt spil på sin trombone, kunne også synge og var i øvrigt en lun fætter, der var med på spøg og skæmt på scenen. Så Brian Towers hører vi gerne igen.

Kjeld Brandt, der bød velkommen og introducerede bandmedlemmer og solister, overlod villigt styringen af koncerten til den egentlige hovedperson, Gregg Stafford, der dedikerede aftenens koncert til nu afdøde Hans Hurtigkarl og Dølle, der overværede koncerten siddende i sin kørestol. Det var nemlig Hans og Dølle, der »opdagede« Gregg Stafford under et besøg i New Orleans helt tilbage i 1989, og samme år blev Gregg Stafford hyret som gæsteinstruktør af Carlsberg Brass Band, der også har turneret med Gregg Stafford i udlandet.


Fluen var Hans
»Rock my Soul« var første nummer med Gregg Stafford, der spillede med en uovertruffen energi og charmerede publikum med sin dybtfølte sang. En flue var åbenbart også glad for den vaskeægte New Orleans-musik, for den generede gennem flere numre Gregg Stafford og slog sig under »What a Friend We Have In Jesus« permanent ned på trompetistens isse.
- Jeg blev enig med mig selv om, at fluen, det var Hans, sagde Gregg Stafford efter koncerten.

Lige før første pause var der også et nummer til Alex og Bodil Jakobsen, der også hører til den nære vennekreds, og de fik »Just a Little While To Stay Here« med tak fra Gregg Stafford. I pausen fangede avisens udsendte lederen af Støberihallen Olaf Nyeng, der selv er gammmel jazzfreek, og han var fuld af lovord om musikken.
- Det er sjældent, jeg ryger op gennem kasketten, men både orkestret og Brian Towers er rigtig gode, og Gregg Stafford er jo helt fantastisk. Jeg har i ti år talt med Dølle om en koncert med Gregg Stafford, og af forskellige mærkelige årsager er det ikke blevet til noget før nu. Jeg håber sandelig, at han vil spille her igen, sagde Olaf Nyeng.

I andet sæt havde alle musikere smidt jakken, og det blev lagt ud med »Enjoy Yourself, It's Later Than You Think« med Brian Towers på vokal, og så var der igen numre fra Gregg Stafford til vennerne fra Hillerød.
- Til min ven »Smugpuleren« og til »Kesser«, sagde Gregg Stafford til stor moro for publikum, hvorefter han påstod, at han ikke kendte betydningen af ordet »smugpuleren«. De to fik »Old Time Religion«, som Gregg Stafford på grund af latter måtte starte på tre gange, før anslaget var »smooth« nok.
- Sorry, »Smugpuler«, lød det fra Gregg Stafford, der efter yderligere fire numre igen var klar til en pause.


Fuglefløjt
I tredje sæt var publikum lige så koncentreret som ved koncertens begyndelse, og det betalte sig, da Gregg Stafford sang »I Miss New Orleans« med fuglefløjt og det hele. Videre gik det med »Over In The Glory Land« og »Hindustan« for fuld udblæsning.
- Vi skal tidligt op og til Sverige i morgen, men Gregg har sikkert et ekstranummer til jer, sagde Kjeld Brandt. Og det havde Gregg Stafford, først »What a Wonderful World« og til sidst »Oh, when the Saints«, hvorefter der var stående applaus fra et publikum, der til overmål havde fået, hvad de kom efter.
Bagefter blev det til en lille snak om Hillerød med aftenens suveræne hovedperson.
- Hillerød er et sted, jeg slapper af. Jeg har en god følelse her, jeg føler mig hjemme, og jeg har haft mange sjove dage her. Jeg respekterer Hillerød mere end alle andre steder i verden, for her er en varm atmosfære, sagde Gregg Stafford, der ikke håber, at der skal gå 15 år, før han igen giver koncert i Hillerød.
Det håber vi andre heller ikke...


Læs også anmeldelse fra koncerterne i Nykøbing Falster